Üdvözlet, adatok

A kis lilik

A projekt céljai

Helyszín

Akciók

Eredmények

Elérhetőség, linkek

A projekt akciói és várt eredményei

A projekt tevékenységei a Hortobágyon

1. A kis lilik múltbeli helyhasználatának és vadászat általi veszélyeztetettségének értékelése a Hortobágy térségében (a projektben A.5 akció)

2. A kis lilik számára biztonságos táplálkozóterületek kialakítása szántók művelésével és a kedvelt termények szórásával a Hortobágyon (D.1 akció)

3. Gyepterületek javítása legeltetéssel és öntözéssel a kis lilik számára füves táplálkozóterület biztosítására a Hortobágy területén (D.2 akció)

4. A kis lilik éjszakázóhelyeinek javítása és fenntartása árasztással a Hortobágyon (D.3 akció)

5. A kis lilik veszélyeztetett helyzetével és határozásával kapcsolatos társadalmi tudatosság növelése, elsősorban a vadászok körében (E.1 akció)

6. A fennoskandináviai kis lilik-populáció monitorozása és az élőhelykezelési tevékenység eredményeinek nyomonkövetése (F.3 akció)


Vadlúdvadászatra használt les
(© Tar János)


Szárzúzott kukorica: terített asztal
ludaknak
(© Tar János)


A félig árasztott halastavak ideális éjszakázóhelyet biztosítanak a kis lilikeknek és számos vonuló madárfaj több tízezer egyedének
(© Tar János)


Várt eredmények a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park területén biztonságos táplálkozóterületeket (175 ha) és éjszakázóhelyeket (600 ha) létesítünk és tartunk fenn a vadászat elől elzárt védett területeken a kis lilik és más vonuló fajok számára:

- jó minőségű lúdtáplálék termelésére kerül sor 100 ha szántóterületen, míg más szántókon (25 ha) ludak által kedvelt terményeket szórunk ki

- a gyepterületeket (50 ha) legeltetéssel és öntözéssel optimális állapotba hozzuk a kis lilikek érkezésének idejére (szeptember)

- 600 ha éjszakázóhelyet alakítunk ki a kis lilik és más lúdfajok számára ideális vízmélységű árasztással

Várakozásaink szerint az élőhelykezelési akciók révén a kis lilikek több időt fognak a biztonságos területeken tölteni. Ezen várakozásunkat rendszeres monitoring-tevékenységek során gyűjtött adatokkal vizsgáljuk.


A júliusi-augusztusi legeltetést követő öntözés hatására a ludak által kedvelt füvek friss hajtásokat hoznak szeptemberre
(© Tar János)